Navigace: Cestování » Průvodce » Tunisko » Kuchyně

Tuniská kuchyně

Jídla, která se stala doslova charakteristická pro tuniskou kuchyni, jsou poměrně hodně kořeněná. Nepleťme si ale pojem kořeněnost a ostrost, jelikož ostrá nejsou. Pokud si budete chtít dát některé z místních jídel, tak budete mít co dělat, abyste si vybrali, jelikož místní kuchyně je velmi rozmanitá a pestrá. Základ veškerého jídla v Tunisku tvoří suroviny, které jsou čerstvé. V různých menu najdete rozličné mořské živočichy, jež jsou schopni Tunisané upravit na spoustu způsobů. Mezi těmito plody moře figurují chobotnice, různé ryby a také třeba krevety.

Velmi často používaným kořením se stal římský kmín, který se zde přímo pěstuje. Z dalších zajímavých koření a plodin jmenujme třeba česnek, šafrán, mátu nebo takový bobkový list.

Kuskus Nejrozšířenější pokrm arabské kuchyně jako takové je zajisté kuskus. Tato krupice, která se získává z pšenice, se připravuje v páře a většinou je servírována spolu s kousky masa a nebo se zeleninou. Velmi zajímavou lahůdkou je také Salade tunisienne. Jedná se o salát, který je připravován ze zeleniny, jež momentálně uzrála na tuniských polích. Další pochoutkou je takzvaný brik. Jedná se o pokrm, který je v podstatě představován jakýmsi pirohem z listového těsta, ve kterém je náplň tvořená vejcem, mletým masem, tuňákem a cibulí. Zkusit byste také měli tajine, což je v podstatě pouhá směs masa a vajec. Z dalších jídel jmenujme třeba takové hodně ostré skopové párečky marquez a nebo mechouiu. Toto jídlo se skládá z paprik, tuňáka, kaparů a vařených vajec.

Po samotném hlavním jídle nemůže následovat nic jiného než kvalitní dezert. Ten je v Tunisku představován rozličným čerstvým ovocem, které je upravováno na různé způsoby. Jaké ovoce zrovna dostanete, záleží na tom, jaké panuje momentálně roční období. Nejčastěji se ale podávají melouny, datle, jahody, mandarinky, broskve a také hroznové víno. Dát si také můžete několik druhů sladkostí, mezi něž řadíme třeba cukrovinky, které jsou naplněné třeba oříšky či mandlemi. Mnohdy je celá sladkost ještě navíc obalena vrstvou medu. V oblibě je také marcipán.

Pokud si budete chtít dát něco k pití, tak nejčastěji podávaným nápojem se stala minerální voda. Jinak si také můžete dát místní citronádu, která je vyrobena vymačkáním šťávy z čerstvých citrónů. Velký výběr zaručují také tuniská vína. Zajímavou chuť má také zdejší fíková pálenka. Z piva si můžete vybrat některou z mezinárodních značek, jakými jsou třeba Stalla či Heineken. Jinak si také můžete dát tuniskou kávu, která je ale velmi silná.

Diskuze

téma: Evropa,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Evropa,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: O cestování,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Lázně,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Lázně,
poslední příspěvek: 1. ledna
hotel: Apartmány 1351-134
strava: Bez stravy
od: 31.5. 2013
délka pobytu: 8 dní
do: 7.6. 2013
hotel: hotel Praděd
od: 14.6. 2013
strava: Snídaně
do: 16.6. 2013
délka pobytu: 3 dny